Nyheter

Olofströmshus satsar på Eco Living

Skriv ut sidan
Eco Living
2019-06-28

Olofströmshus är ett kommunalt bostadsbolag med cirka 1900 lägenheter och är med det den största aktören på marknaden när det gäller hyreslägenheter i Olofströms kommun. Sedan årsskiftet 2015 förvaltar bolaget också samtliga kommunens fastigheter så som skolor, idrottsanläggningar och lokaler.

Olofströmshus AB har runt 60 anställda och omsätter runt 170 miljoner kronor.

Olofströmshus har arbetat med miljöfrågor länge och blev miljödiplomerade första gången 2011. Satsningen på odling ”Eco Living” startade 2014. Just projektet Eco Living har varit mycket lyckosamt och vi ställde därför några frågor om detta. 

Hur fick ni idén om att erbjuda era hyresgäster odlingsmöjligheter?

  • Hyresgäster tog upp att de ville börja odla på ett bomöte. Olofströmshus har en träff i varje område årligen där kunderna kan komma med egna förslag för att förbättra området de bor i.

Beskriv kortat hur ni arbetar med stadsodling/odlingsmöjligheter för hyresgäster

  • Någon/några hyresgäster kontaktar oss och säger att de vill odla. Vi skickar ut ett brev till andra som bor i det området och frågar om fler vill vara med. När vi vet hur många det blir och var de rent fysiskt vill ha odlingen gör vi ett nytt utskick om det under rubriken ”nu kör vi igång”.
  • Det är viktigt att lägga odlingen där det finns/går att ordna sommarvatten och där den inte upplevs som störande för de boende som inte är med och odlar. Efter upphandling av markduk, grönsaksjord och pallkragar iordningsställer vi området, hänger upp vattenslang, numrerar lådorna och skriver odlarkontrakt med de som ska odla. Vi har också en odling med stora lotter där de som vill odla mycket kan göra det.
  • I varje område sitter ordningsreglerna uppsatta samt kontaktinfo för de som vill ansluta. Finns det inte lediga pallkragar sätter vi upp personerna på en väntelista. Varje höst samlar vi alla odlare som vill komma till ett möte och pratar om hur säsongen har varit och vad de har för önskemål inför det kommande året.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vilka fördelar och utmaningar har satsningen inneburit för er?

  • Fördelen är att grannar och boende i området lär känna varandra lite mer och det bidrar till trivseln. När en person börjar odla sprider det sig och nästa år brukar fler vilja vara med. Då bygger vi ut odlingen (om så är möjligt) med en etapp 2. 
  • Utmaningen är – som med alla gemensamma ytor – att det ibland råder delade meningar kring städning. Oftast hjälper en vänlig påminnelse om att rensa ogräs, men om odlaren inte förbättrar sig kan denne få lämna och odlingen tas över av någon som står i kö. Ibland är språkförbistring en utmaning, men i företaget har vi många medarbetare som talar olika språk och det mesta brukar därför lösa sig. Vi har varit förskonade från allvarlig skadegörelse, men visst försvinner en och annan jordgubbe i odlingarna.

  

Vilka tips har du till dem som är intresserade av att starta ett liknande projekt tillsammans med sin kunder/hyresgäster?

  • Att åka på studiebesök/ta del av hur andra har gjort för att få en bra start. Vi inspirerades av Stadsjord i Göteborg.

 

Vill du veta mer om projektet?

Läs mer om projektet på www.olofstromshus.se/eco-living/ 

Om du är intresserad av att veta mer eller åka på ett studiebesök, kontakta Kristina Olsson, Olofströmshus, kristina.olsson@olofstromshus.se

 

 

 

Om webbplatsen  |  Copyright Miljöstrategen 2006